Είστε εδώ

Ταξιδεύοντας στον Πόντο: Τουρισμός της Νοσταλγίας

28/11/2018

Παρουσίαση του βιβλίου της Μυροφόρας Ευσταθιάδου, διδάκτωρος Λαογραφίας και κόρης του μεγάλου Πόντιου λαογράφου Στάθη Ευσταθιάδη, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης
 

 
Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ταξιδεύοντας στον Πόντο-Τουρισμός της Νοσταλγίας» της Μυροφόρας Ευσταθιάδου στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, από τον ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθη Πελαγίδη, τον Επίτιμο Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης δικηγόρο κ. Κώστα Γαβρίδη και το δημοσιογράφο Νίκο Ασλανίδη.
 

Τα ταξίδια των Ελλήνων του Πόντου στην ιστορική τους πατρίδα χαρακτηρίζονται ως προσκυνηματικά, με έντονο το στοιχείο της νοσταλγίας, ως έναυσμα και κύριο βίωμα. Πρόκειται για τη συμβολική «επιστροφή» στον προγονικό τόπο, ένα ταξίδι με έντονη μνημονική διάσταση και συναισθηματική βαρύτητα, τη συνισταμένη πολλών ειδών τουρισμού, που συνοψίζονται στον «τουρισμό της νοσταλγίας».
 
Ο ταξιδιώτης αναζητά «απαντήσεις» από τον Πόντο, προσπαθώντας να εντάξει την ατομική του ταυτότητα στον τόπο, να καλύψει τα κενά των οικογενειακών αφηγήσεων και να δημιουργήσει νέα, συνθετικά βιώματα. Η ιστορική πατρίδα υλικοποιείται και η αόριστη εικόνα συγκεκριμενοποιείται. Η συνεύρεση με ντόπιους πληθυσμούς που μιλούν την ποντιακή διάλεκτο, μετατοπίζει το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη από το μνημειακό πολιτισμό, στους κατοίκους του Πόντου, αναδύοντας μια νέα, κοινή ποντιακή ταυτότητα.
 
Καθολική ευχή είναι να εκλείψει η εχθρότητα και να υπάρξει αληθινή προσέγγιση.
 
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην παρουσίαση, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης Θ. Κουνατίδης, και το μέλος Ι. Χατζηθεοδωρίδης, ο βουλευτής Κ. Γκιουλέκας, ο καθηγητής της έδρας Ποντιακών Σπουδών κ. Κ. Χατζηκυριακίδης, ο πρ. Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Ε. Φαχαντίδης, ο πρ. Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Κ. Αποστολίδης, ο Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. Χρ. Καμενίδης, η Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. Χρ. Σαχινίδου και ο Γραμματέας Κ. Σαμουρκασίδης, ο πρώην δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης, ο αντιδήμαρχος του δήμου Νεάπολης – Συκεών Αντώνης Σαουλίδης, και πολλοί εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων.

πηγή: ThessLife.gr

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση