Είστε εδώ

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία στην Έδεσσα

22/05/2019

Με δυναμική συμμετοχή πλήθους κόσμου, σύσσωμη παρουσία του συνόλου των Ποντιακών και Προσφυγικών Συλλόγων και εκπροσώπων όλων των τοπικών αρχών και φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Έδεσσα, σε συνεργασία με το Δήμο Έδεσσας και όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους. Οι συμμετέχοντες διατράνωσαν τη φωνή τους για την αναγνώριση της Γενοκτονίας σε διεθνές επίπεδο και τόνισαν το ιερό καθήκον της πολιτείας και των Ελλήνων πολιτών να διατηρήσουν ζωντανές τις ιστορικές μνήμες, τα ήθη και τις παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πραγματοποίηση θείας λειτουργίας και επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Σκέπης Έδεσσας, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, παρουσία και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κουόπιο και Καρελίας (μία από τις τρείς Μητροπόλεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Φινλανδίας) κ.κ. Αρσενίου.

Η ομιλία εντός του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Πέλλας κ. Πέτρο Ζέρζη, ο οποίος αναφέρθηκε στις τραγικές στιγμές που βίωσε ο Ποντιακός Ελληνισμός την περίοδο του βίαιου εκπατρισμού του. Επίσης, ο κ. Ζέρζης παρουσίασε συνοπτικά τα ιστορικά γεγονότα, δίνοντας, παράλληλα, τη σύγχρονη διάσταση της Γενοκτονίας που μέχρι σήμερα δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελληνικής Κοινωνίας.

Ακολούθησε τελετή μνημοσύνης στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Έδεσσα, με την παρουσία εκπροσώπων όλων των τοπικών αρχών και φορέων, εκπροσώπων Συλλόγων από την διοικητική επικράτεια της Πέλλας και πλήθος κόσμου. Εκεί πραγματοποιήθηκε τρισάγιο και εκφώνηση ομιλίας για το σύγχρονο νόημα της ιστορική μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Δημήτρη Γιάννου. Ακολούθησε ανάγνωση ψηφίσματος από τον Πάτερ Βασίλειο Τσουφλίδη, ανάγνωση επιστολής από τον κ. Κοσμά Τσίναλη και απαγγελία ποιημάτων από τον κ. Κωνσταντίνο Χασαπίδη και την κα. Αλεξάνδρα Ματζηρίδου με τη συνοδεία λύρας από τον Γιώργο Χαραλαμπίδη.
Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με Πυρρίχιο χορό από μέλη του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας “Άγιος Θεόδωρος ο Γαβράς”, μετά από το κάλεσμα ανταρτών που έκανε ο Αντιπρόεδρος Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας κ. Πέτρος Δέκος. Σε όλη την εκδήηλωση συμμετείχε με τη λύρα του και ο κ. Ευάγγελος Καραγιαννίδης.
Η εκδήλωση 'έκλεισε' με κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους φορέων, αρχών και συλλόγων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και εθνικό ύμνο.

Σε μήνυμα της για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά αναφέρει:
«19η Μαΐου του 1919, η μαύρη επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μάϊος του 2019, εκατό χρόνια μετά ενώνουμε τις φωνές μας στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι ΔΕΝ ξεχνούμε. Στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό στο μεγαλείο της θυσίας των Ποντίων Προγόνων μας, αποτείνοντας ελάχιστο φόρο τιμής στην ιερή μνήμη τους».

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση