Είστε εδώ

Υπέρογκοι λογαριασμοί νερού από την ΔΕΥΑ Έδεσσας

06/01/2016
Παλιός Άγιος Αθανάσιος

Ο Σύλλογος Οικιστών Π. Αγίου Αθανασίου παραμένει οργισμένος για τους υπέρογκους λογαριασμούς νερού από την ΔΕΥΑ Έδεσσας
Ανώδυνα πέρασε ο κατ’ όνομα χιονιάς το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς από τον Νομό Πέλλας και το ελάχιστο χιόνι απλά άσπρισε ελαφρά κι άλλαξε χρώμα την φύση και διάθεση στον κόσμο. Τα προβλήματα ελάχιστα και αντιμετωπίστηκαν άμεσα από Δήμους, Αντιπεριφέρεια, Αστυνομία και Πυροσβεστική. Με τις πρώτες νιφάδες και τις χαμηλές θερμοκρασίες βγήκαν στους δρόμους εκχιονιστικά που κράτησαν ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Στα ορεινά το πρόβλημα ήταν από αυτούς που σταματούσαν στον δρόμο, είτε για να θαυμάσουν τη φύση, είτε για να βάλουν αλυσίδες, που τις περισσότερες φορές δεν το κατόρθωσαν. Ένα μικρό ατύχημα στον δρόμο προς Άγρα κράτησε κλειστό τον δρόμο για μία ώρα, ενώ έξω από το Ριζάρι καλάμια που δεν κόπηκαν εγκαίρως έπεσαν κι έκλεισαν για λίγο το οδόστρωμα. Οι επισκέπτες σε Έδεσσα, Πόζαρ, Παλαιό Άγιο Αθανάσιο και Χιονοδρομικό θύμισαν εποχές προ κρίσεως.
Ένα ακόμη πρόβλημα που προέκυψε ξημερώματα Πρωτοχρονιάς ήταν στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, όπου κάποιο όχημα έσπασε έναν πυροσβεστικό κρουνό, με αποτέλεσμα να υπάρξει για λίγες ώρες πρόβλημα στην ύδρευση του μισού χωριού. Άμεσα, παρά την αργία και την ακατάλληλη ώρα, η βλάβη επισκευάστηκε από συνεργείο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης. Το παλιό χωριό βούλιαξε κυριολεκτικά από κόσμο και άπαντα τα καταλύματα και οι επιχειρήσεις της περιοχής γέμισαν, κάτι που ήταν πέραν του αναμενόμενου! Το αυτό και στο Χιονοδρομικό κέντρο, όπου παρά την μικρή χιονόπτωση, με πολύ δουλειά και τεχνητό χιόνι λειτούργησαν τρεις πίστες, που κάλυψαν εν μέρει τις ανάγκες των χιονοδρόμων.

Απαιτούμε ορθολογικά τιμολόγια, όχι αυθαίρετα ποσά
Όλα αυτά καλά και προσωρινά, γιατί λύθηκαν επί τόπου. Τι γίνεται όμως με τους λογαριασμούς νερού των 300 και 600 ευρώ που έχουν πάει σε οικιστές; Μπορεί να βρεθεί μία συνεννόηση γιατί ο Σύλλογος Οικιστών Αγίου Αθανασίου βλέπει αυτά τα ποσά υπέρογκα και αυθαίρετα χρεωμένα; Και πρόκειται για ένα ζήτημα που εκκρεμεί πολλούς μήνες, που συμπληρώνουν χρόνια και η συγκεκριμένη οδός δεν είχε ακολουθηθεί.
Όπως δήλωσε στo Pella24 ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Παλαιού Αγίου Αθανασίου Ανδρέας Πολίτης «οι οικιστές ενώ βρίσκονται σε διαβούλεση με τη ΔΕΥΑ μέσω των νομικών των δύο πλευρών, για το πότε θα υπογραφούν οι συμβάσεις υδροδότησης για να ενταχθούν στο σύστημα της ΔΕΥΑΕ, επίσημα η υπηρεσία απροκάλυπτα συνεχίζει να αποστέλλει σε ανυποψίαστους οικιστές και σε ακατοίκητα σπίτια λογαριασμούς 628,50 ευρώ». Το «κουλό» της όλης υπόθεσης είναι ότι δεν υπάρχει και ανάλυση, συν τις άλλοις, από πού προέρχονται αυτά τα ποσά, τη στιγμή που, όπως μας πληροφορεί ο Πρόεδρος ο λογαριασμός γράφει “από προηγούμενο υπόλοιπο 519 ευρώ”. Κανείς δεν έχει υπογράψει σύμβαση ή έχει υποβάλλει αίτημα υδροδότησης, είτε στον πρώην Δήμο Βεγορίτιδας είτε στην νυν ΔΕΥΑ Εδέσσης». Μάλιστα ο κ. Πολίτης τόνισε πως «ουδέποτε ο Σύλλογος ζήτησε να μην πληρώσει λογαριασμούς εφεξής», απαιτώντας όμως «ορθολογικά τιμολόγια και νερό ύδρευσης, πόσιμο δηλαδή και όχι ακατάλληλο προς πόσιν, όπως είναι αυτές τις μέρες».

Οι δύο περιπτώσεις
Κι εδώ ερχόμαστε στην συνάντηση που έγινε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, μεταξύ των δύο πλευρών, παρουσία και των δύο νομικών συμβούλων της ΔΕΥΑΕ και του Συλλόγου Οικιστών Π. Αγίου Αθανασίου. Στην συνάντηση αυτή, όπως τόνισε στο «Pella24» ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Καραμπελιάς «ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου ήταν θετικότατος στη διευθέτηση του ζητήματος και μας είπε να ξεκινήσουμε και ότι είναι μαζί μας. Έτσι μας είχε διαβεβαιώσει ότι λογαριασμός ο οποίος υπάρχει χωρίς να έχει γίνει αίτηση προς τον Δήμο και τη ΔΕΥΑΕ απορρίπτεται και ισχύει ο λογαριασμός του 2014. Θα σβηστεί. Στους λογαριασμούς όμως που έχουν γίνει αιτήσεις δεν αλλάζει κάτι και ήταν αρνητικός προς αυτό, τα ποσά παραμένουν». Ο κ. Καραμπελιάς σημείωσε ότι το 90% του χωριού είναι οικιστές κι έτσι θα γίνουν ομαδικές αιτήσεις, για να πάμε σε λογαριασμούς που προβλέπουν το ποσό των 50 ευρώ, που με τον ΦΠΑ πάνε στα 59 ευρώ. Πιστεύω ότι το πρόβλημα θα λυθεί».

Δε θέλουμε να βλάψουμε το Δήμο, αλλά...
«Έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, παρουσία Δημάρχου και της Προέδρου της ΔΕΥΑ Έδεσσας κ. Ζδρου. Είμαι ξεκάθαρος και θα σας πω ότι η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισαν ότι εκπρόσωπος μας είναι νομικός σύμβουλος, ο οποίος χειρίζεται πλέον την υπόθεση», τόνισε ο Γραμματέας του Συλλόγου Οικιστών Π. Αγίου Αθανασίου Γιώργος Μανωλόπουλος. «Δεν θέλουμε να βλάψουμε τον Δήμο. Να πληρώσουμε τίμημα για το νερό που δεν είναι πόσιμο, αλλά όχι τα 300άρια και 600άρια που έχουν έρθει», είπε χαρακτηριστικά. Όπως μας είπε και ο Γραμματέας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ο Σύλλογος είναι έτοιμος να τραβήξει την υπόθεση μέχρι τέλους, μέχρι την ακύρωση όλων των λογαριασμών», πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα θα πάει στη Δικαιοσύνη, κατά πως φαίνεται.

Νεό δίκτυο ύδρευσης, ενώ αναζητείται η χρηματοδότηση
Από την πλευρά της, η ΔΕΥΑ Έδεσσας εξέδωσε μία ανακοίνωση στις 18 Οκτωβρίου, η οποία αναφέρει εξ αρχής πού οφείλονται οι χρεώσεις που είδαν με έκπληξη και έντρομοι οι οικιστές, σημειώνοντας ότι «οι χρεώσεις γίνονται βάση της χρήσης του ακινήτου, όπως αυτές καθορίστηκαν από την τιμολογιακή πολιτική του πρώην Δήμου Βεγορίτιδας και επικαιροποιήθηκαν από την ΔΕΥΑΕ». Επισημαίνει ότι η ΔΕΥΑ Έδεσσας προβαίνει «στις αποκαταστάσεις βλαβών και στη συντήρηση του δικτύου», καθώς και ότι «πραγματοποιεί τακτικές αναλύσεις νερού». Πληροφορεί μάλιστα ότι «έχουν εκπονηθεί οι απαιτούμενες μελέτες για την κατασκευή νέου εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, ενώ αναζητείται ταυτόχρονα χρηματοδοτική λύση». Από τον Οκτώβριο και έπειτα που εκδόθηκε η ανακοίνωση δεν υπήρξε πληροφόρηση εάν έχει βρεθεί αυτή η «χρηματοδοτική λύση» και έτσι όπως είναι η κατάσταση με τα Μνημόνια και τις δυσκολίες των Δήμων, το βλέπουμε το πράγμα «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Αυτό αντικρούει όμως τους ισχυρισμούς των οικιστών που κάνουν λόγο για «νερό άρδευσης» στο χωριό!

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλή πληροφόρηση που έχουμε, ο Σύλλογος δια του νομικού του συμβούλου και εάν δεν βρεθεί εκ νέου κάποια τελική συνεννόηση, πρόκειται να πάει το θέμα αρμοδίως, δηλαδή στη Δικαιοσύνη. Οπότε θα έχουμε πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια, αναμένοντας όμως ίσως και κάποιες απαντήσεις και διευκρινήσεις και από την ΔΕΥΑ Έδεσσας για τα όσα έχουν συμβεί.

ΔΕΥΑ Έδεσσας για χρεώσεις στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.