Είστε εδώ

31 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

31/05/2019

Κάθε χρόνο, στις 31 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.

Η εκστρατεία αυτή είναι μια ευκαιρία για να αναδειχθούν οι βλαβερές και θανατηφόρες επιπτώσεις του καπνίσματος και του παθητικής έκθεσης στον καπνό, ώστε να αποθαρρύνεται η χρήση σε οποιαδήποτε μορφή.

Φέτος στο επίκεντρο της καμπάνιας είναι το θέμα «Καπνός και Υγεία των πνευμόνων», με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με
- τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στην υγεία των πνευμόνων, από τον καρκίνο έως τη χρόνια πνευμονοπάθεια και
- το θεμελιώδη ρόλο των πνευμόνων στην υγεία και την ευεξία του ανθρώπου.

Νομοθεσία στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, ισχύουν απαγορεύσεις για την προστασία της υγείας καπνιστών και μη, εδώ και χρόνια.

Το 2002 ψηφίστηκε νόμος που απαγόρευε το κάπνισμα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας, στα μέσα μεταφοράς, σε νοσοκομειακούς και άλλους χώρους υγείας όπως και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το 2008 ψηφίστηκε αυστηρότερος νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα (και την κατανάλωση προϊόντων καπνού με άλλους τρόπους), σε όλους τους χώρους εργασίας (συμπεριλαμβάνονται και οι ιδιωτικοί), σταθμούς μεταφοράς, ταξί και επιβατικά πλοία όπως και σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους (συμπεριλαμβάνονται και οι χώροι για νυχτερινή διασκέδαση).

Από το 2009 απαγορεύεται η διαφήμιση προϊόντων καπνού σε εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους. Επιτρέπεται μόνο μέσα σε χώρους πώλησης καπνού.

Σήμερα, 10 χρόνια μετά την υποτιθέμενη έναρξη ισχύος του νόμου, δεν τηρείται. Το Υπουργείο Υγείας προέβλεπε να συνεργαστεί με τους Δήμους και Νομαρχίες για την διεξαγωγή ελέγχων.
Αν και όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία, η επίσημη πολιτεία παραμένει θεατής και περιορίζεται σε ευχολόγια ή αποσπασματικές και πάντως αναποτελεσματικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση