Είστε εδώ

Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στην βαμβακοκαλλιέργεια

07/06/2019

1ο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων από την ΠΕ Πέλλας

Στόχοι
Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Πέλλας, με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη φροντίδα των φυτών στα αρχικά στάδια, για μία επιτυχή συνέχεια.
Αφορά το στάδιο από το φύτρωμα μέχρι τον σχηματισμό των πρώτων χτενιών .
Στόχος είναι ο παραγωγός να έχει επαρκή ενημέρωση για τα προβλήματα που αναμένονται στο στάδιο αυτό και να είναι σε θέση, με την συχνή παρακολούθηση των χωραφιών που καλλιεργεί, (συνιστάται να περνά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα από το κάθε ένα), να μπορεί να κρίνει την ανάγκη ή όχι λήψης μέτρων προστασίας.

Διαπιστώσεις
Η φύτευση πραγματοποιήθηκε κανονικά και έληξε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα(ελάχιστες επανασπορές), τις πρώτες δέκα ημέρες του Μαΐου. Το φύτρωμα ήταν κανονικό και βοήθησαν ελαφριές βροχές .
Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο από τέσσερα έως έξι πραγματικών φύλλων, ανάλογα με την περιοχή.
Διαπιστώθηκε μικρός αριθμός ωφέλιμων φυσικών εχθρών (πασχαλίτσες) που σημαίνει ύπαρξη αφίδων που όμως δεν βρίσκονται σε ανησυχητικό αριθμό , διαπιστώθηκε και μικρή προσβολή από θρίπα..

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
Ο αριθμός των αφίδων δεν δικαιολογούν σε καμιά περίπτωση επέμβαση καθώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τα υπάρχοντα ωφέλημα έντομα, σε μερικές περιπτώσεις έγιναν και ψεκασμοί.
Παρακολούθηση καλλιέργειας
Οι βαμβακοκαλλιεργητές να παρακολουθούν τακτικά τις καλλιέργειές τους
Οι παραγωγοί πρέπει να αποφεύγουν τους προληπτικούς ψεκασμούς. Αυτοί οι ψεκασμοί επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής .

Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα
Γενικά οι όποιοι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν υπάρχει πίεση προσβολής και μόνο όταν κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στο χωράφι διαπιστωθούν ότι τα έντομα εχθροί υπερβαίνουν τα ελάχιστα όρια παρουσίας .
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ωφέλιμα έντομα μπορούν να ελέγξουν τις προσβολές από τα παθογόνα άρα τυχόν επέμβαση θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περίπτωση ανάγκης.
Αν υπάρξει ανάγκη ψεκασμών, είναι πολύ σημαντικό να γίνει επιλογή σκευασμάτων που να είναι ασφαλή για τα ωφέλιμα. Άκαιροι και άσκοποι ψεκασμοί την περίοδο αυτή συνήθως οδηγούν σε έξαρση των προβλημάτων και όχι σε περιορισμό τους.
Επιλέγουμε λοιπόν κατά περίπτωση βιολογικά φάρμακα ή φάρμακα που να είναι χαμηλής τοξικότητας για τα ωφέλιμα και για τις μέλισσες..
Υποχρέωση των χρηστών γεωργικών φαρμάκων είναι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα ,και να καταγράφουν στο ημερολόγιο τις ημερομηνίες χρήσης τους.
 
 
Εναλλακτικά οι παραγωγοί μπορούν να ενημερωθούν για τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια του βαμβακιού σκευάσματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥΠΑΑΤ, επιλέγοντας καλλιέργεια «ΒΙΟΜ/ΚΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜ/ΚΑ ΦΥΤΑ | ΒΑΜΒΑΚΙ».

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση