Είστε εδώ

Ερώτηση Λάκη Βασιλειάδη στη Βουλή

14/01/2020

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης, με ερώτησή του στη Βουλή ζητά την επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο. Όπως δήλωσε ο Βουλευτής, η μείωση του κόστους παραγωγής είναι ο μόνος δρόμος για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη
Θέμα: Επαναφορά Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες
 
Η αγροτική παραγωγή της χώρας έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Παρότι η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων είναι υψηλή, η ανταγωνιστικότητά τους παραμένει αρκετά περιορισμένη σε σχέση με αυτά των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο αρκετά υψηλό κόστος παραγωγής για τις ελληνικές καλλιέργειες. Ένα μεγάλο μέρος αυτού προέρχεται από το κόστος της ενέργειας και ειδικότερα το φόρο κατανάλωσης πετρελαίου.
 
Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε προβεί σε σταδιακή κατάργηση του ισχύοντος έως το Σεπτέμβριο του 2016 Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο. Σε συνδυασμό δε με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών αλλά και του φόρου εισοδήματος, το πλήγμα για τον πρωτογενή τομέα ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερο.
 
Μια επιστροφή του ΕΦΚ, σε συνδυασμό με κίνητρα για συμμετοχή των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα, αλλά και η στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως ηλιακή ή αιολική, θα μειώσουν ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής, με άμεση θετική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
 
Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που παραδοσιακά αντιλαμβανόταν τη σημασία της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας, είχε δεσμευθεί προεκλογικά να βοηθήσει τους Έλληνες καλλιεργητές να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί, μειώνοντας τη φορολογία και συνεπώς το κόστος παραγωγής. Με δεδομένο επίσης ότι οι μειώσεις φόρων δεν αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί απαγόρευσης αγροτικών ενισχύσεων, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
 
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να επαναφέρει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες και με τι χρονοδιάγραμμα;
 
Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος Βασιλειάδης

 

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση