Είστε εδώ

Επιδημία Κορωνοϊού: η αθέατη πλευρά

08/02/2020
γράφει ο Π.Ζ.*

 
Επιδημία ξέσπασε στην πόλη Ουχάν στην Κίνα από έναν ιό τύπου κορώνα, που έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Ο ιός προσβάλει κατά κύριο λόγο τα ζώα, αν και μερικά στελέχη του μπορούν να προσβάλλουν και τον άνθρωπο. Φαίνεται ότι μεταδόθηκε από ζώα -νυχτερίδες- στον άνθρωπο, όπου και μεταλλάχθηκε και δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος που ευθύνεται για την επιδημία.
Η αρχή του είναι η αγορά αγρίων ζώων -κουνάβια, φίδια, νυχτερίδες- στο Ουχάν, μια πόλη με πληθυσμό 11 εκατ., που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα βιομηχανικής παραγωγής παγκοσμίως. Ο ιός -όπως λέει και το όνομα του- φαίνεται ότι είναι ταξικός μια και τα πρώτα θύματα του ήταν εργαζόμενοι στην αγορά. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες αδιαφορούν τελείως για θέματα διαβίωσης, ασφάλισης, υγιεινής για μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού. Για παράδειγμα στη ΒΡΕΤΑΝΙΑ 1,5 εκατ. κόσμου ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, που δεν μπορεί να εκπληρώσει τις καθημερινές ανάγκες. Στις ΗΠΑ το 14% του πληθυσμού -44 εκατ.- ζει σε συνθήκες φτώχειας, που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε ποιοτική διατροφή, σύστημα υγείας και εκπαίδευση. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι, μεταξύ τους και χιλιάδες παιδιά. Στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ η φτώχεια είναι 15,5% σε εθνικό επίπεδο, ενώ στη ΓΑΛΛΙΑ ένα στα 10 παιδιά είναι σε απόλυτη φτώχεια και 1 στους 5 ενήλικες δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές διατροφικές ανάγκες. Η Κινέζικη αστική τάξη, που είναι από τους πιο σκληρούς καπιταλιστές, αδιαφορεί για τις συνθήκες ζωής του προλεταριάτου, συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής, εθιμικές συνθήκες διατροφής. Οι μεγάλες πολυπληθείς πόλεις στην Κίνα, σε συνδυασμό με τις κατοικίες τύπου φαβέλας, οι τραγικές ελλείψεις σε υποδομές υγιεινής και κάποιες διατροφικές συνήθειες των κατοίκων (συνηθίζουν να τρώνε ωμά κρέατα, ψάρια, φίδια, τροφές μη ελεγμένες και γι’ αυτό το λόγο φθηνές, αλλά και τροφές μη επαρκώς βρασμένες) συντέλεσαν στην δημιουργία της επιδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ανακοίνωση της επιδημίας οι αρχές έκλεισαν την αγορά αγρίων ζώων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπά μια επιδημία τέτοιας προέλευσης, να θυμηθούμε το 2003 που από αντίστοιχη επιδημία από ιό κορώνα δημιουργήθηκε το σύνδρομο SARS. Αλλά και στην ΕΕ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα σε θέματα συνθηκών διατροφής. Πέρα από τις διαμαρτυρίες οικολογικών οργανώσεων στη Γερμανία για τη χρήση ισχυρών αντιβιοτικών τρίτης και τέταρτης γενεάς στη βιομηχανία πουλερικών, που έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών μικροβίων που περνούν και στον άνθρωπο, κάθε 3 χρόνια ξεσπά και ένα διατροφικό σκάνδαλο - να θυμηθούμε τις τρέλες αγελάδες αλλά και τη χρήση διοξινών αλλά και απαγορευμένων εντομοκτόνων στα αυγά, κρέατα αλόγου σε χάμπουργκερ και λαζάνια αλλά και τα τελευταία κρούσματα λιστερίωσης (10/2019) στη Γερμανία με 3 νεκρούς.

Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας των Κινέζικων αρχών είναι ότι ενώ το πρώτο κρούσμα διαπιστώθηκε στις 8-12-2019, το ανακοίνωσαν 20 μέρες αργότερα με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον περιορισμό της επιδημίας, μιας και ο ιός έχει χρόνο επώασης από 4-14 μέρες, αγνοώντας τις πιθανές επιπτώσεις στην Κινέζικη οικονομία.
Ένα μήνα μετά αναγκάστηκαν να βάλουν σε καραντίνα ολόκληρες περιοχές εκατομμυρίων κατοίκων, διαλύοντας επί της ουσίας την οικονομική ζωή αυτών των περιοχών. Μια πτώση στην κατανάλωση της τάξεως του 10% που υπολογίζεται ότι θα φέρει πτώση στο ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας κατά 1 μονάδα (από 6,1 θα πάει στο 5) ξυπνώντας στους αναλυτές το φάντασμα του 2008 - μια νέα κρίση μέσα στην κρίση από έναν ιό κορώνα.

Πιθανά σε κάποιους να δόθηκε η αφορμή που περιμένανε. Οι ΗΠΑ σταδιακά μεταβάλλουν τη θέση τους για την Κίνα από εταίρο σε πιθανό ανταγωνιστή, ο μεταξύ τους εμπορικός πόλεμος μαίνεται με την επιβολή εκατέρωθεν δασμών και μαζί ΗΠΑ, Ευρωπαίοι και Ρώσοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την διείσδυση της Κίνας σε με σειρά περιοχών και ηπείρων και τις βλέψεις τις περί δρόμων του μεταξιού.
Έτσι προσπαθώντας να πλήξουν το παγκόσμιο κύρος και την οικονομία της Κίνας, μια σειρά επιχειρήσεις από τα MACDONALD, STARBUCKS, APPLE αλλά και ΤΟΥΟΤΑ, SIEMENS κ.α. ανέστειλαν τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε μεγάλες περιοχές της Κίνας προσωρινά ,η Ρωσία έκλεισε όλο το μήκος των συνόρων της με την Κίνα, οι ΗΠΑ επέβαλαν ταξιδιωτική οδηγία απαγόρευσης εισόδου σε μη Αμερικάνους ταξιδιώτες από την Κίνα. Μια σειρά χώρες ανέστειλαν τις αεροπορικές πτήσεις από και προς Κίνα, ενώ ρατσιστικές επιθέσεις σε Κινέζους εκδηλώνονται σε ΗΠΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ και αλλού. Και όλα αυτά για έναν ιό μέτριας μολυσματικότητας και μικρής θνησιμότητας - έχει θνησιμότητα 2% ενώ ο SARS είχε 10%, τα θύματα στις 3-2-2020 στην ΚΊΝΑ σε πληθυσμό 1,5 δισ. ήταν 250, ενώ το 2019 στην ΕΛΛΑΔΑ σε πληθυσμό 10 εκατ. τα θύματα από τον ιό τη γρίπης ήταν 130.

Περισσεύει η υποκρισία από τους ιμπεριαλιστές - δεν υπάρχουν άλλωστε καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές. Οι Κινέζοι θέλουν να κάνουν επίδειξη δύναμης και χτίζουν νοσοκομείο σε 10 μέρες, ενώ ΗΠΑ και άλλοι ξεχνούν τι πολιτικές ασκούν στους δικούς τους λαούς και ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης, ενώ πίσω από όλα αυτά κρύβονται οι δικές τους στοχεύσεις, πολιτικές σκοπιμότητες και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που μόνο επιπλέον δεινά θα φέρουν σε όλους τους λαούς.

* ο Π.Ζ. είναι Ιατρός Μικροβιολόγος (τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση της ηλεκτρονικής εφημερίδας)

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.