Είστε εδώ

Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά

27/04/2020

Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων νομού Πέλλας στον ιδιωτικό τομέα, που συσπειρώνεται στις δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ.
 

Με τη δύναμη που γεννά η πίστη στον δίκαιο αγώνα μας τιμάμε την 1η Μάη!
 
Σε διαφορετικές και δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, αλλά χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω από την διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας, στέλνουμε φέτος το μήνυμα για την 1η Μάη, Μέρα της Παγκόσμιας Εργατικής Τάξης. Τιμάμε τους χιλιάδες νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος με το μοναδικό όπλο που έχουμε εμείς οι εργαζόμενοι, την οργάνωση της πάλης μας.
 
Συνεχίζουμε αταλάντευτα στον δρόμο που άνοιξαν οι πρωτοπόροι εργάτες με την αιματοβαμμένη θυσία τους στο Σικάγο το 1886, στη Θεσσαλονίκη το 1936, στην Καισαριανή το 1944. Πατάμε στα βήματα τους, διδασκόμαστε από κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα της εργατικής τάξης μέχρι τις μέρες μας. Κάθε ένας εργάτης που ύψωσε την γροθιά του, κάθε αγώνας που οργανώθηκε βήμα το βήμα μέσα σε χώρο δουλειάς, απέναντι στην οργή και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, κάτω από πίεση και φόβο αλλά πάντα με την πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας διδάσκει ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς ανυποχώρητο ταξικό αγώνα κάτω από όλες τις συνθήκες, ενάντια στην αντεργατική πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.
 
Η πείρα που έχουμε είναι τεράστια. Μετά από 10 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης στην οποία ματώσαμε για να σωθούν τα μονοπώλια και με όλες τις κυβερνήσεις να ζητάνε από το λαό και τους εργαζόμενους να “βάλουν πλάτη”, έρχονται τώρα αξιοποιώντας την πανδημία να επιταχύνουν μέτρα και αναδιαρθρώσεις, επιδιώκουν να σαρώσουν όποιο εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει. Οι έκτακτες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκαν εν μέσω της πανδημίας, περιλαμβάνουν μέτρα που διευκολύνουν την ένταση της εκμετάλλευσης, παρέχοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους και την εργοδοσία μια πρωτοφανή ασυλία για να εφαρμόζουν συνδυαστικά κάθε μέτρο ξεχαρβαλώματος των εργασιακών σχέσεων. Από την εκ περιτροπής εργασία μέχρι τις απλήρωτες υπερωρίες, τη χωρίς όριο μετακίνηση των εργαζομένων, τις αναγκαστικές άδειες, τις αναστολές συμβάσεων κλπ. Οι καταγγελίες από εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς όλο αυτό το διάστημα είναι ασταμάτητες και συμπληρώνουν τις σελίδες στη Μαύρη Βίβλο της εργοδοτικής ασυδοσίας εν μέσω της πανδημίας.
 
Σχεδιάζουν για την "επόμενη μέρα" να μην αφήσουν τίποτα όρθιο! Θέλουν να αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε "το μάρμαρο", με νέες θυσίες, με ανεργία, με κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης βραχείας διάρκειας, με μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών, με διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, με τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης, με το χτύπημα της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης και δράσης. Αν δεν υψώσουμε τείχος αντίστασης στη νέα επίθεση των βιομηχάνων, του ΣΕΒ με την οργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς, αν δεν συγκρουστούμε συγκροτημένα και αποφασιστικά, δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Το σχέδιο της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων είναι να πάρουν “εξιτήριο” από την πανδημία και από τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση οι βιομήχανοι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Προϋπόθεση για να το υλοποιήσουν είναι η δουλειά χωρίς δικαιώματα, η βαρβαρότητα δίχως τέλος για τους εργαζόμενους.
Δίπλα τους η ηγεσία της ΓΣΕΕ ξεπληρώνει στην κυβέρνηση το ένα γραμμάτιο πίσω από το άλλο. Δεν περιμέναμε τη νέα κρίση για να αντιληφθούμε το ρόλο των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ που όχι μόνο κρατούν αλυσοδεμένους τους εργαζόμενους, αλλά συνδιαμορφώνουν μαζί με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ το κάθε αντεργατικό βήμα. Είναι εξαφανισμένοι όλο αυτό το διάστημα, όσο οι εργαζόμενοι οργανώνουν με όποιο μέσο διαθέτουν την πάλη τους και σε αυτή τη νέα κατάσταση.
 
Τα εκβιαστικά διλήμματα θα είναι στην πρώτη γραμμή για να επιβάλουν ανατροπή εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, μειώσεις σε μισθούς και μεροκάματα κ.ά. Καμία υποχώρηση των εργαζομένων δεν έσωσε τις θέσεις εργασίας. Αυτό το χρησιμοποίησαν κατά κόρον στην αρχή της κρίσης για να επιβάλουν τα αντεργατικά μέτρα και η ανεργία επίσης έφτασε στα ύψη. Σε καμία περίπτωση δεν σώθηκαν και οι εργαζόμενοι από τις κάθε είδους ενισχύσεις που πήραν οι βιομήχανοι του κλάδου. Ποτέ τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζομένων δεν ταυτίζονται με αυτά των εκμεταλλευτών τους.
 
Απάντηση και λύσεις προς όφελος των εργαζομένων χωρίς σύγκρουση με τη μεγαλοεργοδοσία, την κυβέρνηση, τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό δεν μπορούν να υπάρξουν. Εμείς επιλέγουμε να λογαριαστούμε σήμερα! Παλεύουμε με όσα μέσα διαθέτουμε, ώστε να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά. Σε αυτό το πλαίσιο διεκδικήσαμε στις 7 και 15 Απρίλη, πλάι στους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας, δίπλα στους συναδέλφους στα σούπερ μάρκετ. Για να μην επιτρέψουμε, με αφορμή την πανδημία, την καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα στους εργασιακούς χώρους, δηλώνουμε και πάλι τη συμμετοχή μας στην ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ στις 28 Απρίλη! Δεν κάνουμε πίσω!
 
Έχοντας πάντα στο μυαλό και την καρδιά μας όλους τους νεκρούς της τάξης μας, όλους όσους πάλεψαν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μειωμένο ωράριο και περισσότερο ελεύθερο χρόνο παλεύουμε για να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης.
 
Οργανώνουμε την απάντηση μας απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, που ήρθαν για να μείνουν και σε ό,τι νέο προετοιμάζουν. Με πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας σηκώνουμε ψηλά τη σημαία που γράφει: ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΑ και δίνουμε στη μέρα αυτή το νόημα που της αρμόζει. Το φλογερό σύνθημα που γεννήθηκε μέσα σε μεγάλους αγώνες και εξεγέρσεις μας οδηγεί σήμερα περισσότερο από ποτέ:
ΖΗΤΩ Η 1Η ΜΑΗ!
ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ!
 
Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων νομού Πέλλας στον ιδιωτικό τομέα
Επικοινωνία: 6936116086

 

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση