Είστε εδώ

Αμέλεια ή αδιαφορία η τραγική αύξηση των κρουσμάτων

13/09/2020
γράφει ο Στάθης Καστερίδης, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Πέλλας

 
Αμέλεια ή αδιαφορία η τραγική αύξηση κρουσμάτων στην Πέλλα

Ο δήμος Πέλλας όλο το προηγούμενο διάστημα, από την αρχή της καραντίνας την περασμένη άνοιξη μέχρι και σήμερα απέδειξε πως η «ατομική ευθύνη» των κατοίκων κράτησε την περιοχή μας στις τελευταίες γραμμές του επιδημιολογικού πίνακα του ΕΟΔΥ. Η συμμόρφωση όλων μας στο υγειονομικό πρωτόκολλο ήταν αυτή που κατάφερε τελικά να κρατήσει χαμηλά την εμφάνιση κρουσμάτων.
Και μέσα σε ελάχιστες ημέρες η Πέλλα μαζί με άλλους 3 γειτονικούς νομούς και με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, τίθεται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με νέα κι αρκετά δύσκολα για τον κόσμο της αγοράς περιοριστικά μέτρα ώστε να μην υπάρξει ανεξέλεγκτη διασπορά της νόσου. Τι έγινε; «Η κατάσταση ξέφυγε» δήλωσε απλά ο πρώτος πολίτης του δήμου.
Σήμερα ο αριθμός κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα έγινε τριψήφιος με εστία την κονσερβοποιία «Πρόδρομος Παυλίδης ΑΒΕΕ» της Πέλλας (σύμφωνα και με ανακοίνωση της επιχείρησης), όπου απασχολούνταν πάνω από 600 εργαζόμενοι και που σύμφωνα με πληροφορίες και δηλώσεις των εργατών που αποχώρησαν από τη δουλειά νωρίτερα, τα κρούσματα εμφανίστηκαν στο προσωπικό μέσα στον Αυγούστο. Για περισσότερες από 15 ημέρες η πόλη των Γιαννιτσών βοά για την επιδημιολογική βόμβα στο εργοστάσιο και δεν υπάρχει καμία αντίδραση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής ήταν λαλίστατος για το πρώτο κρούσμα ηλικιωμένης στη Φούστανη, στην πρώτη φάση της επιδημίας και στην επιβολή μέτρων καραντίνας και ιχνηλάτησης στην συγκεκριμένη περιοχή. Ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Στάμκος με ελάχιστα κρούσματα στην Κρύα Βρύση, καλεί έκτακτη σύσκεψη, και αποφασίζει αναστολή εκδηλώσεων σε όλο τον δήμο, ακυρώνοντας ουσιαστικά κάθε πολιτιστική παρουσία, σε αντίθεση με τους γειτονικούς μας δήμους στο νομό. Από την πλευρά της Αστυνομικής Διεύθυνσης υπάρχει άριστη συνεργασία για την επιβολή όλων αυτών των μέτρων.

Τι διαφορετικό λοιπόν συνέβη στην περίπτωση της τραγικής κατάστασης στην κονσερβοποιία; Γιατί δεν μπήκε η επιχείρηση σε αναστολή λειτουργίας από τα πρώτα τρία κρούσματα; Γιατί έγιναν μόνο γεωγραφικοί έλεγχοι σε εργαζόμενους από συγκεκριμένη περιοχή, εφόσον δεν υπήρχε δυνατότητα εργασίας με απόσταση ανάμεσά τους; Ποιοι ήταν αυτοί που αποφάσισαν να επιδείξουν εγκληματική αδιαφορία σε αυτό που συνέβαινε; Πόσο μετριέται η ανθρώπινη ζωή στο βωμό του κέρδους;

Ο κόσμος της Πέλλας, αλλά και των γειτονικών νομών, όπου η αύξηση κρουσμάτων είναι καθημερινή, ζητά απαντήσεις. Ποιοι έδειξαν αμέλεια σε όλο αυτό που συνέβαινε και πόσοι έχουν ευθύνες για αυτό που έρχεται. Η συνεχιζόμενη οικονομική πτώση της περιοχής μας, θα χειροτερέψει και η επιδημιολογική «κάψουλα» των αναπτυσσόμενων κρουσμάτων ενόψει του χειμώνα έχει υπευθύνους. Οι οποίοι για μας έχουν την συλλογική ευθύνη.

Η παραπάνω εξέλιξη έφερε και αλαλούμ στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι δήμαρχοι του νομού θεώρησαν πως μπορούν με απόφασή τους να αναστείλουν και την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας. Κάτι που όπως αποδείχτηκε δεν αποφασίζεται από αυτούς. Έτσι οι ανακοινώσεις δίνουν και παίρνουν, οδηγώντας τους γονείς των μικρών κυρίως μαθητών σε απόγνωση, για το αν θα πάνε ή όχι στο σχολείο. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου τα σχολεία στο νομό μας παραμένουν κλειστά μέχρι την Τετάρτη. Ελπίζουμε τουλάχιστον, σύμφωνα και με την δέσμευση του δημάρχου Πέλλας, να έχουν ήδη παραλειφθεί οι μάσκες για τους μαθητές καθώς και οι αίθουσες και οι αυλές να έχουν καθαριστεί για να υποδεχτούν με ασφάλεια τα παιδιά μας.

Στάθης Καστερίδης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Πέλλας

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.