Είστε εδώ

Η Αρχαία Έδεσσα (Ούρφα) στην PELLA TV

21/10/2020

Ένα οδοιπορικό στη θρυλική Μεσοποταμία, ανάμεσα στους βιβλικούς ποταμούς του Τίγρη και Ευφράτη, με τρεις σημαντικούς σταθμούς για την Ιστορία της Ανθρωπότητας θα έχουν την ευκαιρία οι τηλεθεατές να παρακολουθήσουν την Πέμπτη 22-10-2020 και ώρα 19.00 και σε επανάληψη το Σάββατο 24-10-2020 και ώρα 22.00 την εκπομπή "Μια φωτογραφία μια ιστορία" με καλεσμένο τον καθηγητή Αγγλικών Στέφανο Ιωαννίδη.

Μαζί του θα ταξιδέψουμε στην Αρχαία Έδεσσα (σημερινή Σανλιούρφα), τη πόλη που ονόμασε έτσι ο Σέλευκος Α’ ο Νικάτωρ, ηγέτης της τεράστιας Μακεδονικής αυτοκρατορίας των Σελευκιδών που δημιουργήθηκε μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η μετέπειτα Ιουστινόπολη των Βυζαντινών χρόνων. Πόλη ιερή για Χριστιανούς και Μουσουλμάνους λόγω του ότι εκεί γεννήθηκε ο Πατριάρχης Αβραάμ, εξέχουσα και ηγετική μορφή της Παλαιάς Διαθήκης.

Τη γειτονική Χαρράν, Κάρραι όπως ήταν γνωστή σε όλο τον Αρχαιοελληνικό κόσμο και η μετέπειτα Ελληνόπολις των Βυζαντινών, ένα πραγματικό χωνευτήρι πολιτισμών και θρησκειών, με το πρώτο επίσημα οργανωμένο Πανεπιστήμιο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και τέλος το μυστηριώδες κι αινιγματικό Γκιομπεκλί Τεπέ, τον αρχαιότερο λατρευτικό χώρο που έχει βρεθεί στον κόσμο ως τώρα, ο οποίος χρονολογείται γύρω στο 10.000 π.χ. και που εμφανίζει στοιχεία πολύ προηγμένου πολιτισμού, χιλιάδες χρόνια πριν την ανακάλυψη της γραφής και της αρχιτεκτονικής.

Ο εκπαιδευτικός Στ. Ιωαννίδης που μαζί με το πάθος του να ταξιδεύει, είναι δηλαδή ένας σύγχρονος περιηγητής, είναι και εξαίρετος φωτογράφος, που δεν παρουσιάζει ψυχρά και μόνο φωτογραφίες τοπίων, αντικειμένων και προσώπων, αλλά με τη διερευνητική του ικανότητα και τη διεισδυτική του ματιά προχωρά παραπέρα, αναζητώντας πίσω από τις φωτογραφίες, την ιστορία, την παράδοση, το θρύλο.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.