Είστε εδώ

Μπρος γκρεμός και πίσω... ρεματιές μ' αγκάθια!

10/05/2016

Με το φορολογικό και το ασφαλιστικό να καίνε και τον αγροτικό κόσμο, με τον ΕΛΓΑ να αποτελεί μέγα βραχνά με το ζήτημα των αποζημιώσεων και με τις νέες επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής να κάνουν την εμφάνιση τους από την 1η Ιουνίου, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ που παίρνει «τρένο» πολλά προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν άμεση κι έμμεση σχέση με τον αγρότη, προχωρούν οι εξελίξεις στην Πέλλα, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές τόσο της Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και της υπόλοιπης χώρας.

Κάνουν το Σαμαρά να μοιάζει… ευλογία!
«Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης, ούτε στο φορολογικό, ούτε στο ασφαλιστικό. Όσα προχώρησαν είναι τα αντίθετα των υποσχέσεων», σημείωσε στο Πέλλα 24 ο υπεύθυνος της θεματικής Αγροτικού της Νο.Δ.Ε. Ν.Δ. Πέλλας Χάρης Κοσμίδης.
Από το 13% για εισοδήματα 12.000 ευρώ πάμε στο 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, για ακόμη περισσότερα, πάνω από 20.000 ευρώ πάμε στο 29% και ούτω καθεξής. Οι κλίμακες μπορεί ως έναν βαθμό να φαίνονται χαμηλές, αλλά στην πραγματικότητα επιβαρύνουν τους αγρότες με χαμηλό εισόδημα. Όταν ήταν το αφορολόγητο στα 9.500 ευρώ και πάει στα 8.500 η επιβάρυνση είναι μεγάλη στη φορολογία, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοσμίδης.
Πρόσθεσε δε πως «επί Σαμαρά και με όλη αυτή την ιστορία με τα μπλοκάκια που ξεκίνησε, παρότι υπήρχαν αγρότες που ανήκαν κομματικά στη Ν.Δ. υπήρξε αντίδραση. Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει. Αντίδραση υπάρχει χωρίς κόμμα και χρώμα, γιατί τα προβλήματα δεν καταλαβαίνουν από τέτοια. Ακόμη και το “τότε” όμως, σε σχέση με το σήμερα φαντάζει σαν… ευλογία!».

Χρυσάφι θα βγαίνει ο ΟΓΑ
Ο κ. Κοσμίδης είπε στο Πέλλα24 πως «η Κυβέρνηση είχε πει ναι στην πρότασή μας να γίνει ο ΟΓΑ αυτόνομος. Αυτό είναι που ζητάμε και είναι το αυτονόητο. Ένας αγροτικός ασφαλιστικός οργανισμός αυτόνομος, όπου θα ανήκουν μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και όσοι έχουν εργόσημα. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι γύρω στους 240-250.000 κόσμος, οι έχοντες εργόσημα είναι στους 50.000. Δεν μιλάμε για κάποιο θεόρατο πλήθος, μιλάμε για 300.000 ανθρώπους. Ο ΟΓΑ λοιπόν αυτόνομος δεν έγινε».
Εξήγησε πως «οι ασφαλιστικές εισφορές καθορίζονται σύμφωνα με το εισόδημα, αλλά με τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου ακόμη και η κατώτερη κλίμακα των 10.000 ευρώ θα πληρώνει 2.000 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές! Εδώ οι περισσότεροι παραγωγοί αδυνατούν να πληρώσουν, ή δυσκολεύονται εξαιρετικά, τα 900 ευρώ το εξάμηνο, τώρα πώς καλούνται να πληρώνουν πάνω από 1000 ευρώ παραπάνω; Ακόμη κι αυτοί που κουτσά στραβά πλήρωσαν τις εισφορές τους τώρα δεν θα μπορούν να το κάνουν. Ακόμη και οι έχοντες τη δυνατότητα θα κοιτάξουν τις οικογένειες τους πρώτα και μετά, εάν περισσέψει τίποτα, θα κοιτάξουν να πληρώσουν. Ποιος χάνει επ’ αυτού; Χτυπιέται ο παραγωγός και χάνει το κράτος, όπως όταν πάει καλά ο παραγωγός το κράτος είναι το πρώτο που ωφελείται. Έτσι τώρα το κράτος είναι το πρώτο που θα χάσει».
Ανεβάζοντας τόνους ο υπεύθυνος Αγροτικού της Ν.Δ. Πέλλας αναρωτήθηκε λογικά «πως λοιπόν πιστεύουν κάποιοι, που έχουν και πτυχία υποτίθεται και την ανάλογη μόρφωση, υπολογίζουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι βιώσιμο; Ότι μπορεί με τις αυξήσεις αυτές να πιάσει το κράτος στόχους; Δεν είναι βιώσιμο, δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι».

Πετρέλαιο, κόστος παραγωγής κι όποιος αντέξει…
Ο κ. Κοσμίδης αναφέρθηκε σε δύο σημεία, που ως άλλες «λαιμητόμοι» καθαρίζουν τον αγρότη επιβαρύνοντας τον (με όλα τα «συν τις άλλοις»):
1. Από το 2013-2014 δεν έχει επιστραφεί η επιβάρυνση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο. Σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμβαίνει αυτό, γιατί εκεί υπάρχει για τον αγρότη αφορολόγητο πετρέλαιο. Μόνο στην Ελλάδα έχουμε επιβάρυνση του αγρότη, όπου το πληρώνουμε με την κανονική στο 1.20 τιμή του. Τώρα με την άνοδο του ΦΠΑ στο 24% επέρχεται κι άλλη επιβάρυνση.
2. Ζητήσαμε να αγροτικά εφόδια να πάνε από το υψηλό 23% ΦΠΑ στο χαμηλό 13%, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής μας. Τώρα με το 24%, ακόμη κι αυτός που μπορούσε να ανταπεξέλθει τώρα δεν θα μπορεί. Πάλι ο πρώος που θα χάσει θα είναι το κράτος. Μειωμένη παραγωγή ή μη παραγωγή δεν θα εισπράξεις μία! Ποιος λοιπόν έχει τη λογική συνυφασμένη με όλα όσα ψηφίστηκαν; Με όλα όσα θα εφαρμοστούν; Ουδεμία λογική πουθενά. Απλά, μας πεθαίνουν…

Το… συμπύρηνο χαστούκι
Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ ο κ. Κοσμίδης σημείωσε πως «όταν είχαμε κατέβει στην Αθήνα με συστημένη Επιτροπή από πλευράς αγροτών, είχε δοθεί η υπόσχεση της αλλαγής κανονισμού στον ΕΛΓΑ, ειδικά για τα συμπύρηνα και την αποζημίωση τους από τις βροχοπτώσεις. Στο κομμάτι αυτό η κατάσταση είναι τραγική. Αποτελεί τεράστια αδικία αυτό που συμβαίνει με τα συμπύρηνα. Είναι ένα θέμα που οφείλεται καθαρά στις καιρικές συνθήκες, αλλά ο ΕΛΓΑ δεν το αποζημιώνει το δέντρο, πριν βγάλει καρπίδια.
Τα τελευταία χρόνια οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ παραμένει απολιθωμένος, σε άλλες εποχές, όπου προέβλεψε άλλα πράγματα, που κι αυτά έχουν “τρικ” και “παραβλέψεις”». Κι εδώ ερχόμαστε στην «καλή θέληση», με ένα «αλλά».
«Ήταν θετικοί ως προς το να αλλάξουμε τον κανονισμό, αλλά κάτι τέτοιο είναι χρονοβόρο. Τώρα καίγεται η παραγωγή και ο αγρότης. Γι’ αυτό ειπώθηκε ότι πρέπει να γίνει άμεσα αναγγελία ζημιάς, για να πάρουν χρήματα οι αγρότες μέχρι το τέλος της χρονιάς και να επιβιώσουν. Αλλιώς καήκαμε. Τρώμε για μία ακόμη χρονιά ένα ηχηρό χαστούκι, μένοντας χωρίς αποζημιώσεις. Φτάνει, δεν πάει άλλο!», συμπλήρωσε επί του θέματος, κάνοντας έντονη κριτική για το μεγάλο ζήτημα.

Στήριξη στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ
Στο σημείο αυτό ο κ. Κοσμίδης αναφέρθηκε και στην στήριξη των αγροτών στην αποχή των εκτιμητών γεωπόνων του ΕΛΓΑ, μιας και το Υπουργείο, ενώ πάλι υποσχέθηκε τα αντίθετα, δεν τους πληρώνει τα οδοιπορικά τους, αυτά που καίνε σε βενζίνη για να πάνε να κάνουν τις εκτιμήσεις. «Είναι δίκαιο αυτό που ζητούν. Είναι δυνατόν να έρχεται από τη Βέροια στην Πέλλα ένα γεωπόνος, να πρέπει επί 10 μέρες να εκτιμά και βάση αυτών να βγαίνουν πορίσματα, δηλαδή πολύ δουλειά πήγαινε έλα και να μην του πληρώνουν τις βενζίνες; Δεν θα αγανακτήσουν κι αυτοί οι άνθρωποι;», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σκοπιμότητα για τα τεύτλα;
Τα τεύτλα παραμένουν απλήρωτα από το 2015, κάτι που μας κάνει να αναρωτιόμαστε για μία ακόμη φορά ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται με την εισαγωγή ζάχαρης και την κατάσταση ζόμπι στην οποία έχει περιέλθει η ΕΒΖ, που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ολόκληρης της χώρας και φυσικά η τευτλοπαραγωγή να μεσουρανεί μέσω αυτού. Αλλά συμβαίνουν τα ακριβώς αντίθετα.
Οπότε τι είναι, αβλεψία, αδυναμία ή τελικά σκοπιμότητα; Εμείς «ψηφίζουμε» το τελευταίο πάντως και δεν είμαστε πια «υποψιασμένοι» αλλά σίγουροι!

Έως τέλος Ιουνίου το βαμβάκι
Όσον αφορά το βαμβάκι, δόθηκε η «καλή είδηση» ότι θα δοθούν οι περσινές αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις για το προϊόν και μάλιστα μέχρι τέλος Ιουνίου.

Δυστυχώς όμως τα «κακά νέα» είναι αυτά που κυριαρχούν.
Την Πέμπτη 12 Μαΐου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόκειται να απαντήσει σε ερώτηση του Βουλευτή Πέλλας Γ. Σηφάκη, για την ακαρπία σε Πέλλα και Ημαθία.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δοθεί όχι μόνο απάντηση εξ αυτού από τον Β. Αποστόλου, αλλά και γενικότερα για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τους αγρότες.
Αυτό που καίει όμως είναι οι φετινές αποζημιώσεις. Είναι η αλλαγή του ανάλγητου κανονισμού του ασφαλιστικού φορέα των αγροτικών προϊόντων δηλαδή της δουλειάς του αγρότη.
Εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, συν όλα τα άλλα που είδαμε, τότε «έχετε γεια βρυσούλες»…

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.