Είστε εδώ

Κοινή ανακοίνωση αγροτικών συλλόγων

13/02/2021

Κοινή ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου «ΕΝΟΤΗΤΑ» (μπλόκο Γυψοχωρίου) και του Αγροτικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης «ΕΝΟΤΗΤΑ»

Μπροστά στα προβλήματα που μειώνουν το εισόδημά μας, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί. Αντιμετωπίζουμε τις χαμηλές τιμές, κάτω του κόστους, στα προϊόντα μας. Οι χαμηλές τιμές που δίνουν οι εκκοκκιστές στο βαμβάκι (38-40 λεπτά), ενώ σε όλο τον κόσμο αυξάνει, οι εξευτελιστικές τιμές στο συμπύρηνο, γενικά, στο σύνολο των προϊόντων που παράγουμε, το ακριβό πετρέλαιο, το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα, οι τόνοι κηπευτικών που πετάχτηκαν από την άνοιξη και πέρα, ήρθαν να προστεθούν στην απουσία μέτρων στήριξης από την πανδημία. Την ίδια ώρα λοιπόν που εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε τα έξοδά μας, που με τεράστια δυσκολία ξεκινάμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο, ο λαός αγοράζει τα ίδια προϊόντα που παράγουμε, πανάκριβα από τα ράφια των super market. Μια χούφτα εμπόρων και βιομηχάνων αισχροκερδούν εις βάρος όλων μας. Είναι αυτοί που επικαλούνται την πανδημία για να αγοράσουν τη σοδειά μας κοψοχρονιάς, και ταυτόχρονα στηρίζονται από την κυβέρνηση με κορωνοενισχύσεις, απαλλάσσονται από μια σειρά οικονομικές υποχρεώσεις προς το κράτος. Στην ίδια κατεύθυνση είναι άλλωστε και το ν/σ που φέρνει η κυβέρνηση για της λαϊκές αγορές. Με την είσοδο ιδιωτών στις λαϊκές αγορές θα δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμό, που θα έχει ως αποτέλεσμα το κέρδος των μεγαλεμπόρων σε βάρος των μικροπωλητών και τη μετατροπή τους σε υπαίθρια "super markets". Άλλη μία «αβάντα» στα μονοπώλια και άλλο ένα χτύπημα στον βιοπαλαιστή αγρότη που διαθέτει μόνος του, τα προϊόντα που παράγει.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή για τους αγρότες, που τόση κουβέντα έγινε, είναι μια κοροϊδία, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να μείνουν και χρεωμένοι στον λογιστή.

Δε ζητάμε να μας λυπηθεί κανείς. Ζητάμε να πάρουμε αυτό που μας ανήκει. Ζητάμε να αποζημιωνόμαστε από τον ΕΛΓΑ έγκαιρα και στο 100% της ζημιάς, και όχι το απαράδεκτο γεγονός να λειτουργεί τιμωρητικά σε όποιον κάνει ένσταση για τα πορίσματα, βάζοντάς του ακόμα χαμηλότερο ποσοστό ζημίας, όπως έκανε σε ένα ολόκληρο χωριό, για ζημίες του 2019.

    Ζητάμε:
  • Ελάχιστες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα που παράγουμε, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση του ΦΠΑ για τα γεωργικά εφόδια, αφορολόγητο πετρέλαιο και φτηνό αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες.
  • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τους εργάτες γης.
  • Θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, λειτουργία Αγροτικών Ιατρείων σε 24ωρη βάση, επάνδρωση των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή από τον παγετό του Μάρτη και την κακοκαιρία «Θάλεια» τον Αύγουστο του 2020.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.