Είστε εδώ

Ενίσχυση de minimis σε ροδάκινα και νεκταρίνια

17/03/2021

Υπεγράφη η απόφαση για την καταβολή ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) σε επιτραπέζια - συμπύρηνα ροδάκινα και νεκταρίνια, για τις βροχοπτώσεις του περασμένου Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν ανά στρέμμα για τις ποικιλίες, οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 90 ευρώ ανά στρέμμα για τα νεκταρίνια, 100 ευρώ ανά στρέμμα για τα επιτραπέζια και 110 ευρώ ανά στρέμμα για τα συμπύρηνα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει συμψηφισμός με την επιστρεπτέα προκαταβολή ή οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση, καθώς πρόκειται για ενισχύσεις που αφορούν σε ζημιά από φυσικό φαινόμενο που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ και καμία σχέση δεν έχουν με την πανδημία.

Απομένουν να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τυπικές διαδικασίες από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για την οριστική πληρωμή που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο Υπουργός Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανός, σε επικοινωνία που είχε με το βουλευτή Πέλλας Λάκη Βασιλειάδη, συμφώνησε ότι πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για το νέο σύστημα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, που θα βασίζεται στην έγκαιρη και εξατομικευμένη εκτίμηση των ζημιών, κάνοντας χρήση της μεθοδολογίας και των γεωπόνων του ΕΛΓΑ αλλά και των Περιφερειών (ΔΑΟΚ), ώστε, όπως το χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής, «να μην χρειαστεί ξανά στο μέλλον το δυσλειτουργικό και πολλές φορές άδικο σύστημα ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, και να παίρνει κάθε παραγωγός αυτά που πραγματικά δικαιούται».

Mε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επικοινώνησε και ο βουλευτής Διονύσης Σταμενίτης, ζητώντας να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαιτούμενες διαδικασίες από πλευράς ΥΠΑΑΤ.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.