Είστε εδώ

Επιστολή της Δημάρχου Σκύδρας σε ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ

12/07/2022

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου απέστειλε έγγραφο προς τον Υπουργό Αγροτικής και Τροφίμων, τον Πρόεδρο του Οργανισμού των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) και στο αντίστοιχο υποκατάστημα της Βέροιας, με θέμα: «Αποζημίωση ποικιλιών ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκοκιάς που υπέστησαν ζημιά από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου 2022».

Το πλήρες κείμενο του εγγράφου (αρ.πρ.6533/11-7-2022) που κοινοποιήθηκε στους Βουλευτές του Νομού μας είναι το παρακάτω:

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση ποικιλιών ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκιάς που υπέστησαν ζημιά από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου 2022

Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά οι αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι με ακραία και ασυνήθιστα για την εποχή καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις), με αποτέλεσμα να χάσουν και πάλι την παραγωγή τους και κατά συνέπεια το εισόδημά τους.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και ο μεγάλος όγκος νερού το τελευταίο διήμερο προκάλεσαν αλλοιώσεις στην σάρκα των ώριμων ποικιλιών των επιτραπέζιων ροδάκινων (όπως Ρουαγιάλ Γκλόρια, Ρ. Χάβεν, Φλ. Κρεστ κλπ) που είναι στη φάση συγκομιδής καθώς και των νεκταρινιών (όπως Άλι Τοπ, Φάιαρ Τοπ, Μπλακ Ρούμπι, Σπρ. Μπράιτ, Καλτέζ, Μάτζικ κλπ). Οι αλλοιώσεις αυτές σαπίζουν τα φρούτα και τα κάνουν μη εμπορεύσιμα, με αποτέλεσμα να παραμένουν ασυγκόμιστα στα χωράφια. Ζημιά παρατηρείται επίσης και σε κάποιες ποικιλίες βερίκοκων (Φαράλια, Φαρμπέλα, Φαρμπαλί κλπ).

Παρακαλούμε για την εφαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταγραφή και αποτίμηση της ζημίας έτσι ώστε να δοθεί το δικαίωμα στους παραγωγούς να υποβάλουν άμεσα δηλώσεις για την αποζημίωση της ζημίας που έχουν υποστεί.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.