Είστε εδώ

Νέα απειλή για τις κερασιές στην Ελλάδα

01/06/2019

Λέγεται «μύγα της Ασίας» ή Drosophila Suzuki, ήρθε από την Ιαπωνία και αποτελεί σήμερα τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της κερασιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, προκαλώντας «πονοκέφαλο» σε παραγωγούς, συνεταιρισμούς, εμπόρους, γεωπόνους και εντομολόγους που αναζητούν τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

Το έντομο, που έχει επιβεβαιωμένη παρουσία άνω του ενός αιώνα στην Ιαπωνία και πολλών δεκαετιών σε άλλα κράτη της Άπω Ανατολής, έχει «μεταναστεύσει» εδώ και δέκα χρόνια σε Ευρώπη και Αμερική, απειλώντας τους οπωρώνες.

Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των σχεδόν 3.000 μυγών του γένους των δροσόφιλων, η συγκεκριμένη διαθέτη πριονωτό ωοθέτη, γεγονός που της επιτρέπει να εναποθέτει τα αβγά της και να αναπτύσσεται σε υγιείς καρπούς κερασιάς.

Οι προνύμφες του εντόμου καταστρέφουν τον καρπό από μέσα και αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν ολοκληρωτική ζημιά στην καλλιέργεια.

«Το συγκεκριμένο έντομο έχει έναν σύντομο βιολογικό κύκλο και μπορεί να έχει εκρηκτική αύξηση πληθυσμού μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής εφαρμοσμένης εντομολογίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως έχει επιβεβαιωθεί προσβολή καλλιεργειών κερασιού στη Μαγνησία, την Ημαθία και την Πέλλα.
 

πηγή: Εθνος

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση