Είστε εδώ

Στήριξη στα μέλη του ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος

19/03/2020

Επιστολή προς τους τοπικούς βουλευτές απέστειλε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, Χρήστος Τανάσκος, ζητώντας να συμπεριληφθούν οι δικηγόροι στα έκτακτα μέτρα στήριξης από το κράτος στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας από κορωνοϊό. Στο αίτημα ανταποκρίθηκε άμεσα ο βουλευτής Λάκης Βασιλειάδης, ο οποίος υπέβαλε αναφορά προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ζητώντας από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα των δικηγόρων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Τανάσκου και η δήλωση του βουλευτή Λ. Βασιλειάδη.
 

Συμπερίληψη δικηγόρων και δικηγορικών εταιρειών στα έκτακτα μέτρα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού
 
Αξιότιμοι κυρία και κύριοι Βουλευτές,
 
όπως σίγουρα γνωρίζετε το χρονικό διάστημα 2009-2019 υπήρξε καταστροφικό για το δικηγορικό σώμα, καθώς αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας όχι μόνο χτυπήθηκε αλύπητα από την οικονομική κρίση, αλλά στοχοποιήθηκε, δυσφημίστηκε, απώλεσε μεγάλος μέρος της δικηγορικής ύλης, υπερφορολογήθηκε και φτωχοποιήθηκε. Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, ότι η εικόνα του δικηγόρου, που διαβιούσε πλουσιοπάροχα, ανήκει σε άλλες δεκαετίες και πόρρω απέχει από τη σημερινή πραγματικότητα, στην οποία οι δικηγόροι –ειδικά οι νέοι– αγωνίζονται να εξασφαλίσουν μετά βίας ένα αξιοπρεπές εισόδημα.
 
Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρά τις δυσκολίες η ελπίδα άρχισε να αχνοφαίνεται σε όλους μας και αναθαρρήσαμε, ότι κάτι αρχίζει να γίνεται προς το καλύτερο, και ίσως καταφέρουμε, όχι σπουδαία πράγματα, αλλά μια αξιοπρεπή ζωή. Δυστυχώς, όμως, η παραπάνω προσδοκία, διαψεύστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, που ενέσκηψε στην χώρα μας.
 
Έτσι, κατ’ εφαρμογή της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.17734/2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ 833/Β/12.3.2020) των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, που εκδόθηκε μετά την από 11-3-2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55/Α/11.3.2020), όπως αντικαταστάθηκε με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.18176/2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ 864/Β/15.03.2020), από 13-03-2020 έχει παύσει σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν η λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας. Ειδικά δε για τα μέλη του Συλλόγου μας το ΔΣ με πρωταρχικό μέλημα την προάσπιση της υγείας και ασφάλειας αυτών, αλλά και προς αποφυγή διασποράς του ιού, αποφάσισε την αποχή τους μέχρι την 27-03-2020 από κάθε εξωδικαστική ενέργεια ενώπιον δημόσιων ή ιδιωτικών αρχών και υπηρεσιών, που εν δυνάμει συμβάλει στην διασπορά του ιού.
 
Είναι δε προφανές ότι τα μέλη μας και το σύνολο των δικηγόρων της χώρας, δίχως να φέρουν την παραμικρή ευθύνη, οδηγήθηκαν από τις αποφάσεις της κυβέρνησης υποχρεωτικά στην ουσιαστική αναστολή της άσκησης του επαγγέλματός τους, δηλαδή στην ΑΝΕΡΓΙΑ. Συνεπώς την παρούσα χρονική στιγμή οι δικηγόροι αδυνατούν να αποκομίσουν το παραμικρό εισόδημα και κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών όλων των οικονομικών τους υποχρεώσεων (δάνεια, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, ενοίκια γραφείων, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, κλπ). Σε πολλές δε περιπτώσεις, δεν είναι μυστικό, ότι η παραπάνω κατάσταση θα οδηγήσει συναδέλφους σε αδυναμία απόκτησης των αναγκαίων προς βιοπορισμό.
 
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, ενόψει της επικείμενης ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης, απέστειλε, στις 17-03-2020, στους Υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιστολή, την οποία σας επισυνάπτω, με την οποία ζητεί να συμπεριληφθούν και οι δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρίες στους πληττόμενους κλάδους και να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας και στήριξης του δικηγορικού σώματος.
 
Πράγματι, χθες, 18-03-2020, η κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. Δυστυχώς, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι κατά την εξειδίκευση των μέτρων αυτών οι δικηγόροι δεν θα συμπεριληφθούν μεταξύ των κλάδων, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Η εξέλιξη αυτή, εάν όντως επαληθευθούν οι πληροφορίες, μόνο απορία και αγανάκτηση προκαλεί.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι, στην παρούσα συγκυρία, είναι απολύτως αναγκαίο να συμπεριληφθούν οι δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρείες, μεταξύ των κλάδων, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, και να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης αυτών, όπως αυτά εξειδικεύονται στην από 17-03-2020 επιστολή του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
 
Κατόπιν όλων αυτών
Σας ΚΑΛΩ να στηρίξετε τα παραπάνω δίκαια και αυτονόητα αιτήματά μας, να πράξετε κάθε αναγκαία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή και να προασπίσετε την ζωή και την αξιοπρέπεια των μελών του Συλλόγου μας.
 
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Α. Τανάσκος

Άμεση η ανταπόκριση του Λάκη Βασιλειάδη
Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης με αναφορά του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση ζητά από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα των δικηγόρων και των στελεχών δικηγορικών εταιρειών για ένταξή τους στα έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αναφορικά με το ζήτημα, ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε: «Η πανδημία αποτελεί μια πρωτόγνωρη για όλους κρίση. Οι επιπτώσεις της θα είναι σημαντικές και θα αγγίξουν κάθε μία και κάθε έναν από εμάς. Είναι πραγματικά αισιόδοξο ότι η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε γρήγορα και μαζικά για την αντιμετώπιση τόσο της ίδιας της πανδημίας όσο και των επιπτώσεων που θα έχει, βραχυχρόνια αλλά και μακροπρόθεσμα, στην οικονομία. Πιστή στις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, στηρίζει τον πολίτη, τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία, τη δύσκολη αυτή ώρα.
Συνεπώς, στηρίζουμε και το δίκαιο αίτημα των δικηγόρων για συμπερίληψή τους στα μέτρα ανακούφισης των επιπτώσεων της κρίσης αυτής και είμαι σίγουρος πως η Κυβέρνηση δεν θα αργήσει να εξαγγείλει σχετικές ρυθμίσεις
»

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση