Είστε εδώ

Οι Αδικίες που υφίστανται οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να τελειώνουν

11/12/2015
Γιάννης Σουκιούρογλου

Πριν μερικές μέρες έγινε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ασφαλισμένων-Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Γιαννιτσών, ενός Συλλόγου που γεννήθηκε μέσα από τις αδικίες που υποστηρίζουν και αντικειμενικά επιβεβαιώνουν πολλοί νομικοί, ότι υφίστανται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Το κυρίως θέμα ήταν οι πρώτες 28 προσφυγές που κατατέθηκαν από τον νομικό Σύμβουλο του Συλλόγου, τον Γιάννη Σουκιούρογλου, στο Πρωτοδικείο της Βέροιας. Η γνωστοποίηση αλλά και το τι ισχύει με τις διαδικασίες ήταν μία απαραίτητη ενημέρωση που έπρεπε να γίνει, μιας και πολλά μέλη του Συλλόγου, δεκάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που έδειξαν καταρχήν ενδιαφέρον έκαναν πίσω. Μέσα στο νομικό κομμάτι, μέσα στο κομμάτι που υφίστανται οι αδικίες αυτές, μπαίνει και το «ψυχολογικό» κομμάτι, η ανίχνευση δηλαδή στο «γιατί πολλοί δίστασαν». Βέβαια όταν είδαν ότι η διαδικασία προχώρησε και μάλιστα με σύνεση και συγκεκριμένα βήματα αναθάρρησαν και πλέον έχουν την πρόθεση να συμμετέχουν στο επόμενο «κύμα» προσφυγών, που μόλις συμπληρωθεί ο επόμενος αριθμός των ενδιαφερόμενων θα προχωρήσουν.

Το κομμάτι «διστάζω να κουνηθώ» δεν λύνει προβλήματα
Η συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, δεν ήταν ικανοποιητική, παρότι ημέρα πραγματοποίησης της ήταν η Δευτέρα, που η αγορά ήταν κλειστή. Πάλι φαίνεται περιμένουν κάποιοι να βγάλουν το φίδι από την τρύπα 5-6 άνθρωποι, μόνοι τους και χωρίς την απαραίτητη στήριξη, τουλάχιστον της παρουσίας και τους ενδιαφέροντος τους άμεσα. Ποιος λογαριάζει την «ντροπή» που ίσως νιώθουν ορισμένοι για τις οφειλές τους που καθημερινά διογκώνονται; Πώς θα αλλάξει μία κατάφωρη αδικία, που και αντικειμενικά επιβεβαιώνεται, αφού αυτά που συμβαίνουν με τον ΟΑΕΕ δεν συμβαίνουν με κανένα άλλο ασφαλιστικό ταμείο στη χώρα; Με την απουσία και ενδεχομένως από κάποιους, την αδιαφορία; Με το «να δούμε και θα κάνουμε» λύσεις δεν δίδονται. Και ειδικά όταν πρόκειται για δικαστική, ήτοι νομική δικαίωση, που είναι χρονοβόρα και που χρειάζεται συνεχώς εγρήγορση και συνέχεια με συνέπεια. Δεν είναι θέμα «θάρρους» πια, είναι θέμα επιβίωσης, είναι θέμα αξιοπρέπειας, είναι θέμα ενός στοπ στην αδικία που συνεχίζουν να υφίστανται οι ασφαλισμένοι του συγκεκριμένου οργανισμού.

«Πρωτοτυπίες» αδικίας του OAEE σε σχέση με τα άλλα ταμεία
«Ο Σύλλογος των Γιαννιτσών δεν είναι ο μόνος, έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα. Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε γιατί οι έμποροι υφίστανται μια αδικία από τον ΟΑΕΕ και καλό είναι να το υπενθυμίσουμε, μιας και ίσως ορισμένοι δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος της αδικίας και του ζητήματος», ανέφερε ο Νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου Γιάννης Σουκιούρογλου στο Πέλλα 24. Πρόσθεσε ότι «χαρακτηριστικό του δικού μας συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι το ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών ορίζεται με βάση της αποδοχές των ασφαλισμένων, δηλαδή συνδέεται άμεσα με την πραγματική τους οικονομική δυνατότητα. Η μεγάλη αδικία έγκειται στο γεγονός ότι η δική τους ασφαλιστική δυνατότητα δεν προσδιορίζεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, αλλά με βάση ένα σύστημα τεκμαρτό από το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο έχει να αλλαχθεί από το 2009, που ήταν τελείως διαφορετικές οι οικονομικές συνθήκες, με αποτέλεσμα σήμερα να πρέπει να πληρώσουν υπέρογκα ποσά με βάση τα δεδομένα των εισοδημάτων τους».
Και να ήταν μόνο αυτό; Ο κ. Σουκιούρογλου περιέγραψε πως «το αμέσως επόμενο πρόβλημα που δημιουργείται, κατά την άποψη μας, είναι ότι με το που υπάρχει κάποια οφειλή στον ΟΑΕΕ ο Οργανισμός διακόπτει την ασφάλιση του εργαζομένου. Εδώ λοιπόν έχουμε μία ακόμη αδικία γιατί και με βάση το Σύνταγμα, η υποχρεωτικότητα της κοινωνικής ασφάλισης δεν έχει την μορφή μιας σχέσης παροχής-αντιπαροχής. Ο εργαζόμενος οφείλει να ασφαλιστεί στον αντίστοιχο οργανισμό, από την άλλη ο ασφαλιστικός οργανισμός είναι υποχρεωμένος να του παρέχει όλες τις παροχές, ασχέτως εάν αυτός έχει ικανοποιήσει ή όχι το σύνολο της οφειλής του. Αυτά δεν συμβαίνουν σε κανένα άλλο ασφαλιστικό ταμείο. Στον ΟΓΑ για παράδειγμα δεν ισχύει αυτό».

Τέσσερα αιτήματα για να «σβήσει» η αδικία
«Έτσι φτάσαμε στην προσφυγή των 28 ατόμων στο Πρωτοδικείο της Βέροιας, τα αιτήματα της οποίας είναι αφενός μεν να θεωρηθεί άμεσα το βιβλιάριο υγείας του κάθε ασφαλισμένου, εφόσον συνεχίζει και ασκεί τη δραστηριότητα του και επίσης από το σύνολο της οφειλής που έχει μέχρι σήμερα ο ασφαλισμένος να αφαιρεθεί το ποσό αυτό που του έχει χρεώσει χωρίς να του παρέχει την ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη. Ένα τρίτο αίτημα είναι ότι σ’ αυτές τις εισφορές υπάρχουν τεράστια ποσά τόκων, προσαύξησης, που είναι εντελώς καταχρηστικά και παράνομα σε σχέση με τα άλλα ταμεία και ένα τέταρτο αίτημα είναι να γίνει δεκτή η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με το εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου, όπως γίνεται στα άλλα ταμεία της χώρας», σημείωσε ο κ. Σουκιούρογλου, απαριθμώντας τα αιτήματα των ελεύθερων επαγγελματιών που προσέφυγαν με την πρώτη «ομάδα» για να δικαιωθούν.

Ο έμπειρος νομικός περιέγραψε πως «στην αρχή της διαδικασίας είχαν συγκεντρωθεί 200 μέλη του Συλλόγου τα οποία επιθυμούσαν να συμμετέχουν στην προσφυγή. Ο καθένας για δικούς του λόγους δεν προχώρησε, γιατί δεν ήταν έτοιμος, γιατί περιμένει να δει τι θα γίνει με την πρώτη προσφυγή, δεν το γνωρίζω. Θεωρώ ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι και σε άλλους τους Νομούς της χώρας, όπως έγινε στην Κόρινθο, Αθήνα, Λακωνία, Καβάλα, Σέρρες. Μπορεί κάποιος να προσφύγει και μεμονωμένα, αλλά το κόστος είναι μικρότερο εάν αυτό γίνει ομαδικά».

Η χρονοβόρα διαδικασία και οι «ντροπαλοί»
Απαραίτητη ενημέρωση είναι και το χρονοδιάγραμμα, που πρέπει να είναι γνωστό, με την όλη γραφειοκρατία να βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια των πολιτών της χώρας. «Πρέπει να πούμε ότι η διαδικασία των διοικητικών δικαστηρίων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, δεν είναι μία υπόθεση που θα τελειώσει σε έναν, δύο, πέντε μήνες. Ο ορισμός του δικαστηρίου γίνεται στα 2-2,5 χρόνια μετά την κατάθεση της προσφυγής», εξήγησε ο κ. Σουκιούρογλου.
Πολλοί, όπως είδαμε πιο πάνω, έκαναν πίσω. Δίστασαν, ντράπηκαν; Ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου σημείωσε πως «όσον αφορά το ότι ίσως κάποιοι διστάζουν, ντρέπονται όπως λέμε, είναι ένα θέμα που όλοι, όπου κι αν μιλήσετε, δέχονται ότι είναι μια τεράστια αδικία που υφίσταται. Οπότε δεν είναι λογικό να ντρέπονται να διεκδικήσουν το λογικό και το νόμιμο».

* Για τη γενική συνέλευση του συλλόγου είχαμε γράψει εδώ.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση